За кислородната терапия

За кислородотерапията накратко:

Какво представлява кислородотерапията?

Подаване на обогатен с кислород въздух или чист кислород. Количеството на подавания газ се измерва в литри за минута – обикновено количеството подаван кислород е 2-5 л. за минута. Обемно кислорода трябва да е мин. 90%. Това е особено важно ако искате да си вземете кислороден концентратор втора ръка.При кислородните бутилки няма такъв проблем там кислорода е 100% и при втора употреба кислородна бутилка.

Кога е показана кислородотерапия?

Голям брой състояния се повлияват от кислородотерапия:

  • ХОББ ( хронично обструктивна белодробна болест ) – честа при пушачи и хора работили в прашна среда.Това е най-честата причина за кислородотерапия.
  • белодробно сърце
  • миокарден инфаркт
  • белодробен оток
  • туморни ( ракови ) процеси които засягат белодробната структура с последващо намаляване на кислородното съдържание в кръвта
  • и други по преценка на лекар

При задух трябва ли да се подава кислород?

Задухът е симптом който е субективно усещане, и при повечето случаи подаването на кислород няма да повлияе на усещането за задух, но при една част от хората подаването на кислород подобрява състоянието ( усещането за задух). Както е отбелязано по-долу, желателно е да се провери килсородното съдържание в кръвта, преди и по време на приема на кислород.

Каква е целта при кислородотерапията?

Достигане на сатурация > 90% . ( парциално налягане на кислорода в кръвта – РО2 ) и подобряване на качеството на живот. Това зависи от изходните нива на насищане на кръвта, не винаги могат да се достигнат тези стойности.

По колко и как трябва да се диша килород?

По преценка и предписание на лекар. Понякога това може да е денонощно, в други случаи при нужда, или по схема с краткотрайни приеми. Желателно е да има пулсоксиметър – така ще се контролира ефекта от кислородотерапията и евентуално нуждата от такава.( Уред във формата на щипка който се поставя на пръст на ръката и дава информация за насищането на кръвта с кислород в момента – виждали сте го най-малкото във всеки медицински сериал поставен на пръст на ръката на пациент с излизащо кабелче от него.... Е, за домашна употреба има с батерии, много ефикасно )

Винаги ли има полза от кислородотерапия?

Не. Това зависи от състоянието в момента, причината поради която се прилага, и отношението на пациента и семейството към апаратурата: - бутилки или апарати. Понякога стресът от наличието на тези неща в дома могат да стресират семейството и пациента повече отколкото би била реалната полза.

 

Безплатно !!! Тук можете да вземете пулсоксиметър и да проверите кислородното съдържание в кръвта ви. Роднина или приятел може да вземе уреда от нас, да премерите в домашна обстановка и да ни го върнете. За целта е необходимо единствено да оставите депозит , който ще ви бъде върнат 100% при връщане на уреда.

Моля за всички детайли по назначаване на кислородотерапия, и възможните ефекти ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ КОНСУЛТИРАЙТЕ С ЛЕКАР! Всеки вид самолечение може да доведе до нежелани и опасни последствия.